משנה את כללי המשחק

מה הקשר בין העור וזיהום האוויר?

  • ד"ר מוניקה אלמן, מומחית ברפואת עור

העור היא המעטפת הכי גדולה בגוף האדם ובנויה משכבות של תאים. תאים אלו בעלי תכונות מיוחדות לשמירה על חוסן העור באמצעות מערכת חיסון מתוחכמת בעלת יכולת תגובה ורסטילית. פגיעה בעור יכולה לגרום לנזק מיידי ונזק עתידי. הקשר בין העור לבין האוויר אותו אנו נושמים הוא קשר הדוק, כי לאוויר מגע ישיר על פני העור כולו. זיהום אוויר לכן, הוא בעל השפעה מכרעת על עור האדם וחשוב להבין את ההשלכות שלו על המעטפת שמגינה עלינו. זיהום אוויר הוא שינוי ביולוגי או כימי למרכיבים הקבועים של האוויר. זיהום אוויר נגרם הן מפעולות מעשה ידי אדם והן ` זיהום ממקורות טבעיים נובע מפעילות געשית, אבק ממקורות טבעיים כמו חול, גזים כגון מתאן, הנפלטים במהלך פעולת העיכול של בעלי חיים (בעיקר בקר וצאן) ועשן שמקורו בשריפות חורש ועשביה טבעיות. זיהום מעשה ידי אדם כולל זיהום מתחנות כוח כתוצאה משריפת כמויות גדולות של דלק, זיהום ממתקני תעשייה שונים, זיהום ממבני ציבור כמו משרדים כתוצאה משריפת דלק להסקה, גזים ואירוסולים (לדוגמה, כתוצאה מריסוס חומרי הדברה) שמקורם בחקלאות ושריפת פסולת חקלאית, ריסוס חומרי הדברה, שריפת מצבורי אשפה, לרבות זבל עירוני, זיהום מכלי רכב בעלי מנועי שריפה פנימית, זיהום מכלי שיט, זיהום כתוצאה משריפת פחם או עצים להסקה ביתית וכן פעילויות של האדם המייצרות אדים רעילים, כגון אדי צבע בעת צביעה, רעלנים בעת הכנת אספלט, ואחרים. כאשר נוספים חומרים כימיים וביולוגיים לאוויר, שאינם נכללים בהרכבו הטבעי, האוויר הופך להיות מזוהם. זיהום אוויר משפיע על העור שלנו, ודורש מאיתנו התייחסות מותאמת –טיפוח, ושמירה על בריאות העור שלנו ולעתים טיפול.

גורמים סביבתיים אלו, יחד עם גורמים אנושיים אחרים, הינם בעלי השפעה עצומה על עור הפנים שלנו ועל בריאות הגוף והעור. אנו זקוקים להיות מודעים לגורמים סביבתיים אלו, שהינם חלק מהמודרניזציה ששינתה ושיפרה את חיינו, הביאה לקדמה ושיכללה את יכולותינו אך הביאה לזיהום אוויר שלא נראה כדוגמתו. התעשייה הכבדה שיצרה בעיה של זיהום אוויר כתוצאה משריפת דלקים עם הזמן מתחלפת באנרגיות מתחדשות המתבססות על טכנולוגיות פורצות דרך. עם זאת, היא עדיין בעלת השפעה על האוויר שאנו נושמים, ועל העור שלנו. כיום האוכלוסיה, המגזר העסקי והתעשייה נחשפים בהדרגה לאנרגיות המפיקות חשמל באמצעות רוח, סולאר אשר מפחיתות את הגזים הרעילים אשר משנים את האוויר שאנו נושמים. אך, עדיין ישנם ערים ברחבי העולם, כמו גם מפרץ חיפה בארצנו, שידועים בערפיח הנובע מזיהום תעשייתי בשל זיקוק נפט ויצירת חשמל.

בעיות רפואיות ועוריות הקשורות לזיהום אוויר
האוויר מכיל גזים וחלקיקים קטנים המרחפים ובאים במגע עם דרכי הנשימה שלנו ועור הגוף שלנו. כאשר ישנו ערפיח, זיהום אוויר אביך הנוצר כתוצאה משילוב בין ערפל ופיח וכולל מזהמים שהם חלקיקי עשן ואבק, פחמן חד-חמצני ותרכובות חנקן, הוא גורם לנזק לא רק לנו אלא גם לצמחייה וגם למזון שמקורו מהצומח. ובל נשכח את החור באוזון. האוזון מצוי בסטרטוספרה ותכונתו החשובה היא בליעת הקרינה האולטרה-סגולה באורכי גל של 290-320 ננמומטר שהם הקרינה המייננת המשפיעה על עור האדם. האוזון הטוב מגן עלינו מפני קרינה מזיקה ואילו האוזון הרע נובע משינויים אקלימיים ולכן ההגנה יורדת. שימוש רב בחומרים כימיים פריאונים (כלומר, מתקני קירור אוויר, חומרי מדף בתרסיסים, חומרי אריזה מוקצפים, חומרי בידוד, קוסמטיקה ועוד) יצר דילול בשכבת האוזון מעל הקוטב הדרומי. כתוצאה מכך, נוצרים רדיקלים חופשיים, כלומר אטומי חמצן חופשיים הנקשרים כימית ויוצרים נזק ועלייה בנגעי עור, סרטן עור ומחלות עיניים. גם הסביבה הביתית שלנו מושפעת מזיהום אוויר שמשפיע בהתאמה על העור. אבק הבית, המורכב מחלקיקים קטנים, מביא לסתימת בלוטות החלב שלנו שהן חלק ממערכת ההגנה של העור. הצטברות של אבק גורמת לפגיעה בעור, בצבעו, בחיוניות שלו ובהגנה הטבעית שלו. חומרי הניקוי בבית גם הם גורמים לתופעות לוואי לא מבוטלות ע"י מגע או נשימה, כגון הופעת אלרגיות, רגישות הגורמת להרחבה של כלי דם ודלקת של בלוטת החלב והזיעה של העור. כל אלו גורמים לדלקת שתוצאתה אקנה (שאינו קשור לגיל ההתבגרות או שינויים הורמונליים), התבגרות של הרקמה, והופעה של כתמים וקמטים. הנזק הנובע מאדים גם חשוב לדיון. הקירבה לתנור חימום, מיקרוגל, תנור אפיה ומדיח מביאה לנזק ישיר לעור הפנים. כל סוגי מפיצי החום הישיר מביאים להרחבת כלי דם בעור, פגיעה ביצירת הקולגן והופעה של עור חסר חיות, חיוניות וגמישות, שבהדרגה הופך לדהוי ומוכתם. אמנם לא ניתן להימנע מחשיפה לחום לחלוטין, אך בעידן המודרני שבו אנו חיים, עולה הציפיה לשמור על טיפוח עור הפנים והגוף. זאת ניתן לעשות באמצעות יצירת סביבה נקייה ושמירתה, המאזנת ושומרת על עורינו.

ישנן שתי גישות לטיפול בבעיות הנובעות מזיהום אוויר. הראשונה היא גישה של רפואת עור קלאסית והאחרת, רפואת העור האסתטית. על פי גישת רפואת העור הקלאסית, יש להטמיע מגיל צעיר הרגלים של ניקוי עור הפנים, ללא שיפשוף, שימוש בסרום, ליחוח העור ומריחת מסנני קרינה, מדי יום ללא קשר למזג האוויר בחוץ – על עור הפנים ועור הגוף כאחד. חשוב לעשות זאת במקביל לשמירה על תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית ואורח חיים בריא, הכולל הגנה מפני קרינה. רפואת עור קלאסית מטפלת באופן עקבי בבעיות עור כשהן נוצרות וזוהי דרך חיים שיש לשמרה כבר מגיל ההתבגרות. רפואת העור באה לסייע במצבים דלקתיים או בבעיות עור שונות. כמובן, שבעידן בו אנו חיים, לא רק זיהום האוויר אופף אותנו וגורם לבעיות עור. רבות מהן נובעות מסגנון חיים מאד אינטנסיבי, לחוץ, דחוס, ומתוח אשר יוצרות כיווץ של העור, פגיעה בחילוף החומרים ופגיעה במערכת החיסון העורית.

על פי גישת רפואת העור האסתטית, הטיפוח ולא רק הטיפול, הוא ערך חשוב מגיל ההתבגרות, ונדרשת מודעות לשמירה על העור והגוף, לרבות איזון נכון עם המזון שאותו אנחנו אוכלים, אשר יכלול פחות חומרים מעובדים, חומרי שימור ומזיקים אחרים. הטיפוח נעשה באמצעות התאמה של קוסמטיקה איכותית השומרת על העור לאורך זמן. השפע הקיים כיום של מוצרים קוסמטיים איכותיים מאפשר לנו לשמור על עורנו ולהיראות טוב ולהרגיש טוב, בכל גיל. בימים אלו, משיקה קליניק ג'ל לחות חדש Dramatically Different™ Hydrating Jelly המעניק לחות לעור הפנים למשך 24 שעות והגנה מפני זיהום אוויר. אך עם זאת, חשוב להקפיד על אורח חיים בריא, שמירה על נקיון הפנים, ועל עורינו מפגעים שונים.

לרכישה